keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Suomi 100 mietteissä

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Suomi täyttää tänään 100 vuotta. Se on pitkä aika. Onhan se, elinikä. Samalla se on hyvin lyhyt aika, kun ajattelee sitä kauanko tämä maa on tässä ollut. Maapallohan on syntynyt miljardeja vuosia sitten ja ihminenkin on ollut olemassa yli miljoona vuotta. Kun ymmärsin kuinka lyhyt aika 100 vuotta on, mieleeni hiipi myös pelko. Ei siitä niin kauaa ole, kun vielä sodimme. Mitä, jos rauhamme ei olekaan pysyvää? Mitä, jos suuri naapurimme Venäjä päättää haluta pienen Suomen takaisin itselleen? Mitä, jos sota jälleen syttyy? Ajattelen pieniä lapsiani. Miten voin siinä tilanteessa suojella lapsiani? Miten me pärjätään? Mihin me mennään, jos pitää koti jättää?
Kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia. Kysymyksiä, joista kumpuaa suuri kiitollisuus ja myötätunto sotiemme veteraaneja kohtaan. Heitä, jotka taistelivat rintamalla. Heitä, jotka yrittivät suojella perhettään ja rakkaitaan. Vanhempia, jotka pelkäsivät kuollakseen lastensa vuoksi. Lapsia, pieniä ja viattomia lapsia, jotka joutuivat kohtaamaan sodan julmuuden.
Kiitos molemmille, nyt jo edesmenneille isovanhemmilleni. Kiitos siitä, että minä ja toivottavasti myös lapseni ja heidän lapsenlapsensa saamme elää turvallisessa, itsenäisessä kotimaassa. Molemmat pappani olivat rintamalla sotimassa, mutta ei meidän perheen naiset jääneet yhtään sen vähäisemmiksi urotöissään. Molemmat mummoni olivat rintamalla lottina. Toinen vain 16 vuoden ikäisenä rintamasairaalassa, koko sodan ajan. Mitä kaikkea he näkivät ja kokivat, mielestäni ihan liikaa nuorelle ihmiselle. Liikaa pahuutta, verta ja kauhua. Kaikki kunnioitukseni heitä kohtaan. On vaikea ymmärtää kuinka he selvisivät.
Sen täytyy olla se suomalainen sisu. Mehän emme periksi anna, ei sitten millään. Ollaan uppiniskaisia ja jääräpäitä, rehtejä ja rehellisiä, omaamme viimeiseen asti puolustavia. Kyllä me pärjätään ja selvitään, tuli vastaan mitä tuli. Olen ylpeä ollessani suomalainen. Rakastan tätä järvien ja metsien peittämää kotimaatamme.


Paljon onnea 100-vuotias Suomi! Pidä meidät turvassa jatkossakin 💖

Päivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti