lauantai 25. helmikuuta 2017

Kuntosalitreeni tanssin tukena

Vieressäni istuu fysioterapeutti Juha Mäntylä, joka toimii tanssinopettajana tanssikoulu Vamoksella. Tanssin lisäksi Juha treenaa säännöllisesti salilla ja harrastaa monipuolisesti muitakin urheilulajeja. Lukijan toivomuksesta syvennyimme Juhan kanssa hieman tanssiin ja kuntosalitreeniin sen tukena.

Tanssi vaatii kestävyyttä, liikkuvuutta, lihasvoimaa, oman kehon hahmottamista ja sen hyvää hallintaa. Ihan pelkkä jalan liikuttaminen tietyn matkan verran voi olla haastavaa; oma mielikuva voi olla aivan muuta kuin todellisuus. Suorituksen videoiminen auttaa näkemään ja korjaamaan virheitä. Kun kaikki tarvittavat elementit ovat kunnossa, on tanssiminen helpompaa ja nautittavampaa. Tanssitaito ei myöskään pääse parhaalla mahdollisella tavalla kehittymään, jos jokin tai useampi osa-alue on puutteellinen. Syliotetansseissa, kuten esimerkiksi tangossa, vartalon keskilinjat ovat hyvin lähellä toisiaan, jolloin kahden tanssijan liikkeet ovat toisiaan myötäilevät. Tämä vaatii vielä enemmän oman vartalon hallintaa. Tanssin aikana ei ehdi miettiä missä oma jalka kulkee. Katse ei myöskään voi olla jaloissa, koska tanssiasento muuttuu oleellisesti ja tekee seuraamisesta vaikeampaa. Hyvä ryhti on tärkeää.


tanssi, paritanssi, kehonhallinta
Tanssi vaatii hyvää vartalon hallintaa.

Kuntosalilla voit kehittää lihasvoimaa ja -kestävyyttä. Kuitenkaan tarkoituksena ei ole tehdä maksimaalista voimatreeniä. Toistomäärät saavat olla pitkiä, noin 10-20 luokkaa ja painot kohtalaisen keveitä. Ohjelma on hyvä suunnitella sellaiseksi, mikä kehittää ryhtiä, tasapainoa ja oman kehon hallintaa. On suositeltavaa käyttää vapaita painoja ja toiminnallista, omalla keholla tapahtuvaa harjoittelua. Hyviä tanssia tukevia liikkeitä ovat mm. kyykky erilaisine variaatioineen, pystypunnerrus, erilaiset vatsalihakset kiertoineen, unohtamatta syviä vatsalihaksia ja monipuoliset liikkuvuutta parantavat harjoitteet. Tasapainoa on hyvä harjoittaa erilaisilla yhden jalan liikkeillä. Oman kehon painolla suoritetut hypyt, loikat ja ponnistusvoimaharjoitteet ovat myös hyviä vartalon hallintaa ja tasapainoa tukevia liikkeitä.


kyykky, takakyykky, kokonaisvaltainen liike, kuntosali, sali, treeni, jalkatreeni
Ihana kamala kyykky - loistava kokonaisvaltainen liike.


Kuntosalitreeniä voi huoletta suositella omana harrastuksenaan tai muuta harrastusta tukemaan. Etenkin aloittelijoiden on suositeltavaa käyttää ohjelman tekemisessä ammattilaista, joka myös opettaa oikeaoppisen tekniikan. Väärin suoritetut liikkeet eivät johda toivottuihin tuloksiin ja pahimmassa tapauksessa aiheuttavat vammoja tai loukkaantumisen.


Ei muuta kuin tanssien salille!

Päivi





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti